ECOlogical – Nytt Ligninbasert lim for Woodify-Kryssfinér

Woodifys kryssfinerprodusent, Latvijas Finieris har utviklet et nytt ”grønt” lim, ECOlogical.

ECOlogical – Nytt Ligninbasert lim for Woodify-Kryssfinér

Woodifys kryssfinerprodusent, Latvijas Finieris har utviklet et nytt ”grønt” lim, ECOlogical.

Woodifys kryssfinerprodusent, Latvijas Finieris har utviklet et nytt ”grønt” lim, ECOlogical, for den velkjente RIGA-bjørkekryssfineren, der biobasert, fornybart lignin i stor grad erstatter tradisjonell fossil fenol. Dette teknologiske gjennombruddet har de oppnådd i samarbeid med Latvijas Finieris´ utviklingspartner Stora Enso, som er verdensledende innen kjemisk og mekanisk skogsindustri. Det kan anses for å være den mest betydningsfulle innovasjonen innen liming av kryssfiner på mange tiår.

 

«Vi gjør alltid vårt ytterste for å kunne tilby kundene våre de nyeste produktløsningene og denmest moderne teknologien. Men vår limteknologi der Stora Enso Kraft lignin Lineo™ brukes, går enda lenger», forklarer Mārtiņš Lācis, styremedlem i Latvijas Finieris. «Den reduserer karbonfotavtrykket til RIGA-kryssfineren fra produksjon til sluttbruker og gir RIGAs kunder en viktig konkurransefordel på det stadig mer miljøbevisste markedet.»

Produksjons rapporter viser sammen med tester utført av industrielle sluttbrukere i deres egen produksjonslinje, at alle tekniske egenskaper i RIGA-kryssfineren forblir uendret ved bruk av denne nye og mer miljøvennlige ligninbaserte limteknologien. Latvijas Finieris satser på å lansere kryssfinerprodukter som er limt med ECOlogical, gradvis fra og med 2019.

«Vi har i flere år undersøkt mulighetene for å erstatte fossilbasert fenol med bærekraftig biobasert lignin i limet vårt», forteller Mārtiņš Lācis. «Lignin er et resirkulerbart og miljøvennlig stoff som finnes i store mengder i trær og planter over hele verden. Derfor har man nylig begynt å forske aktivt på lignin for å utvikle nye og mer avanserte bruksområder. Denne nye teknologiske utviklingen har vist lovende resultater og er i dag en av de globale megatrendene. ECOlogical er en av dem.»

Alle tresorter inneholder 20–30 % lignin, som sammen med cellulose danner cellevegger i treet og binder sammen trefibre og -celler. Det er denne sterke og faste strukturen som gjør at trær kan stå og vokse loddrett. Industrielt lignin utvinnes vanligvis fra tre som et pulverformet biprodukt ved kjemisk fremstilling av masse (kraftprosessen). Helt frem til 2000-tallet har lignin hovedsakelig vært brukt som brensel i energiproduksjon.

«Dette gjennombruddet viser nok en gang at Latvijas Fineris AS´ hengivenhet til miljø er kontinuerlig, og at deres fremtoning til innovasjon stendig har miljøfokus», forteller Kent Daniel Celius i Woodify AS.

«Vårt samarbeid med Riga Wood Sweden AB og Latvijas Fineris AS har strekt seg over snart åtte år». «Deres produktkvalitet, innovasjon og miljøfokus har gjort det mulig for oss å kunne tilby kryssfinerprodukter av fremste kvalitet, med 100% dokumenterbare egenskaper hva angår både produkt- og miljø».

«Vårt samarbeid med Riga Wood Sweden AB og Latvijas Fineris AS har ført til at kryssfiner produkter vi tilbyr er godt innarbeidet på prosjektmarkedet i både Norge og Sverige». «Det gleder oss at disse produktene nå leveres med miljøriktig ECOlogical ligninbasert lim», avslutter Kent Daniel Celius.